2-й день
Час відвідування локації: цілий день
Кожен, хто їде на Закарпаття поїздом, обов’язково звертає увагу на мальовничу панораму села Опорець, яке розташоване у Сколівському районі, майже перед самим перевалом на межі Львівської та Закарпатської областей.
Опорець відомий з 1490 року. Легенда про його назву розповідає, що коли татарське військо дійшло до села, місцеві мешканці почали перегороджувати річку буками та смереками. Через те, що татари не знали місцевості, то переходили річку вбрід, але вода в річці піднялась і вони почали топитись. Далі татари не пішли й повернулись назад на північ. З цього часу річку називають Опір, а село – Опорець.
Над селом на високому правому березі річки Опір височіє дерев’яна церква Воздвиження бойківського типу. Церкву і дзвіницю збудовано у 1844 році зі смерекових брусів майстром Білинем з розташованого неподалік села Хітара. Кошти на будівництво храму виділили барони німецького походження Гредлі зі Сколе. Палац баронів зберігся на околиці Сколе у передмісті Демня.
Дегустація, майстер класи, екскурсія
В 40 хвилинах від села Опорець знаходиться дегустаційний зал “Козяча ферма двох Катерин”.
На території ферми працює дегустаційний зал, проводяться екскурсії, майстер-класи, дегустації. Тут можна придбати фермерські сири, молоко та інші напої.
На території ферми проводять майстер-класи для дітей та дорослих з:
- виготовлення бринзи;
- приготування їжі на вогнищі з дикоросів;
- виготовлення рогаток, луків та стріл.
Тут можна придбати сувеніри на пам’ять: мило ручної роботи, дерев’яні прикраси, що виготовлені ветеранами та переселенцями із зони АТО. На фермі є куточок бойківських старовинних речей та невеличка виставка рушників.
Власники організовують піші походи з інструктором на гору Захар Беркут та Маківка.
На дегустації пропонують сири з козячого молока серії “Голиця” (копчені та напівм’які, 8-12 видів сирів), молоко та напої з молока, домашні м’ясні вироби, домашнє вино, мариновані гриби, домашнє варення, чаї з карпатських трав, домашній квас. Звертаємо увагу, що дегустації проводяться за попереднім замовленням.
Графік роботи: з 11:00 до 18:00 щодня (влітку до 21:00), без вихідних.
Дізнатися про вартість кожної з послуг можна на офіційній сторінці ферми.