1-й день
Час відвідування маршруту: 4 години
Три роки тому на Хустщині, у Нижньому Селищі, з’явилася справжня равликова ферма (геолокація). На локації пропонують спробувати равликів у трьох смаках — по-бургундськи, по-діжонськи та по-закарпатськи.
Варто відзначити, що на момент відкриття це була перша равликова ферма на Закарпатті. Історія виникнення цієї господарства почалася з того, що один з власників намагався вирощувати харчового равлика вдома. Потім знадобилося навчання у Європі, щоб дізнатися, як відкрити равликову ферму. Далі пішов ще рік на облаштування ферми та розведення маточного стада. Немало часу знадобилось і для облаштування необхідних умов для равликів – як кормових, так і кліматичних.
Але, як зазначають власники, воно того варте, адже за три роки існування ферма встигла стати туристичною родзинкою Закарпаття.
А ще на фермі можна придбати заморожених равликів або равликову ікру, щоб делікатес змогли продегустувати ваші близькі та друзі. До речі, цікавий факт – ікру равликів для їжі відбирають прискіпливо – вона має бути середнього розміру, більші та маленькі ікринки відкидаються. Також важливий колір: ікра для споживання в їжу має мати жовтуватий колір – “перлинний”, – її ще інакше так і називають “перлинна ікра” (прозорі, темніші, червонуваті ікринки відсортовуються). Щодо смакових особливостей, кажуть, що ікра равликів схожа за смаком на лісові трави. А от самі равлики смакують наче смажені гриби.
Дегустація та екскурсія
По фермі проводять невелику екскурсію, яка разом з дегустацією коштує 100 грн. Вам видадуть порцію з 9 равликів, кількох різних соусів, олії та закарпатського вина.
Графік роботи: пн-сб 11:00-17:00, нд 13:00-17:00
Вартість: екскурсія фермою коштує 30 гривень з людини. Якщо екскурсія з дегустацією – 100 гривень. Записатися на екскурсію або дегустацію можна за телефоном: 068 091 39 22 (Михайло).
Поруч з Равликовою фермою знаходиться “Селиська сироварня” (геолокація), заснована у 1994 році. Тут дегустують сири, що зроблені за швейцарською технологією та проводять екскурсію по території.
Принцип роботи сироварні досить цікавий: вони переробляють коров’яче молоко від місцевого населення, яке проживає неподалік від відомої Долини нарцисів у Карпатах. Як зазначають власники, продукт від кожного постачальника щодня контролюється. Серед ассортименту товару наявні сири Селиський, Хуст, Нарцис Карпат, Менчул. Також, ферма виготовляє вершки та масло.