1-й день
Час відвідування локації: 1 день
Ваша подорож починається з невеликого районного центру Перечин. Він вперше згадується в угорських документах від 1399 року. Назву міста пов’язують з прізвищем землевласника Переча та словом “перечити”, а також з перетином у цьому місці доріг та злиттям річок Уж і Тур’я.
До XVIII ст. Перечин був дуже бідним селом, тут часто діяли загони опришків. Поселенню пощастило в 1890-х роках — тоді через нього побудували гілку залізниці. А це означало початок розвитку промисловості. В міжвоєнний період у Перечині з’явилося чимало споруд, які збереглися до наших днів, наприклад, церкви, житлові будинки та школа на 400 учнів, яку будували фактично всім містом.
У містечку багато цікавих архітектурних споруд. Починаємо шлях з Греко-католицької церкви (геолокація), там зберігаються мощі святого Миколая Мірлікійського. Далі прямуємо до пам’ятника листоноші, Федору Фекеті (геолокація). Усе місто збігалось за поштою, коли цей чоловік дув у свою дудку.
Наступна точка – храм св. Августина Римо-католицький (геолокація) (1906 р.), до зведення якого долучились італійці Франческо Гайотто та Санто Комінотто. Як і кожне місто, Перечин має свої ритуали “на щастя”. Потріть міні-скульптуру Жабки (геолокація), що сидить на камені, тоді “жаба точно не буде давити”. До речі, цей арт-об’єкт присвячений кулінарній традиції Перечинщини – приготуванню та поїданню жаб’ячих ніжок.
Шукаєте ще місця для фото? Ідіть до пам’ятника підкові (геолокація). Тут робимо селфі “на щастя” і милуємось місцевістю.
Далі на вас чекає найгарніша на Закарпатті Хресна дорога (геолокація), що на вершині гори Гурка. Там відкриваються чудові краєвиди Турянської долини.
Дегустація
У Перечині є сироварня «Перечинська Мануфактура» (геолокація), де ви можете придбати різнокольорові сири із найрізноманітнішими смаками: липою, евкаліптом, горіхом та навіть помідором.
Дегустаційна тарілка складається з 8 типів сиру: рікота, камамбер, молодий свіжий сир – полонинський з перцем, полонинський без перцю, перечинський, перечинський молодий з пажитником, сир качотта. Для яскраво вираженого смаку додають брусничне повидло, мед та оливкову олію.